Nak kurus? Makanlah mee!!!

Wednesday, October 28, 2009

Petikan berita ini diambil daripada Berita Harian 28 Oktober 2009..

USM cipta mi kuning kering untuk kurus

GEORGETOWN: Penyelidik Universiti Sains Malaysia (USM) berjaya mencipta mi kuning kering yang memberikan rasa kenyang yang lama dan mampu menurunkan berat badan.

Ketua penyelidik, Profesor Madya Azhar Mat Easa, berkata "Neodles" adalah produk mi pertama di Malaysia yang diuji secara klinikal untuk penentuan Index Glisemik (GI) in-vivo sebelum ia dikomersialkan.

"Neodles melepaskan gula dengan kadar lebih perlahan berbanding mi biasa, ia adalah lebih sesuai kepada mereka yang sensitif terhadap kandungan gula makanan dan mereka yang mengalami masalah kegemukan.

"Produk itu direka menggunakan formula khas dan kaedah penyediaan yang menggalakkan pembentukan silang paut protein yang mampu memerangkap kanji dan ia dikuatkan lagi dengan penambahan campuran kanji rintang penghadaman," katanya pada media di USM di sini, hari ini.

Turut hadir pada sidang media itu adalah Dekan Pusat Pengajian Teknologi Industri, Profesor Rozman Din dan tiga penyelidik lain iaitu Saifullah Ramli, Yeoh Shin Yong serta Dr Abbad F M Alkarkhi.

Azhar berkata, produk yang dimajukan menggunakan geran bernilai RM900,000 daripada Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) itu bersifat rintang penghadaman.

Katanya, sifat rintang-penghadaman membolehkan Neodles bertahan lama dalam sistem penghadaman dan memberikan rasa kenyang yang lama kepada pengguna yang mengamalkan diet.

"Jika Neodles dimakan pada sebelah pagi, pengguna akan berasa kenyang hingga malam dan selain itu, pengguna kini boleh menikmati mi kuning tanpa menyebabkan kenaikan gula dalam darah yang keterlaluan.

"Produk itu juga berupaya menyumbang faedah kesihatan dari aspek kandungan serat dietari yang menggalakkan kekerapan pembuangan najis," katanya.

Beliau berkata, produk yang akan berada di pasaran pada Februari depan tidak menjejaskan ciri-ciri sensori apabila diuji menggunakan panel sensori.

"Rasanya hampir sama dengan mi biasa dan boleh dimasak mengikut cita rasa pengguna. USM pada peringkat akhir berbincang dengan pengeluar dan kita menjangkakan ia akan berada di pasaran pada Februari depan dengan harga RM2 hingga RM2.50 bagi 200 gram," katanya. - Bernama

Nota kaki: Abisla Dr. Romzey ngan produk Mate nya itu...mesti x laku dah pasni...hehehe...

2 Komentar:

cahayachenta October 28, 2009 at 9:53 PM  

takda sample percuma ke utk student usm yer...

==_Yano_== October 29, 2009 at 4:26 PM  

hehe....cube tanye kat prof tu...mane tau dia bg mee goreng kat school tu ari2...

www.kuatberlakon.com

Video of the Week !!

Search This Blog

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP