lima 2007 hebat ??? part 2

Friday, July 31, 2009

Salam...ops, hampir terlupa ak untuk menyambung kisah LIMA 2007 tempoh hari...

   Jadi, mari kita sambung kisah perjalanan tiga sahabat pengembara kita ke LIMA 2007....ZASSSS

p/s: entri ini lebih banyak gambar (berkualiti rendah) kerana pengembara2 kita sudah sampai ke desinasi mereka yakni Langkawi, namun kebanyakan gambar menarik x dapat ditunjuk kerana berada dalam keadaan hard copy yang sekarang ini masih disimpan oleh saudara Azim..........arghh...dia wat harta lak....
    Hmm...dimana ya ak berenti....owh ya....kami sudah pon sampai ke Langkawi, walaupun ari pertama kami sudah membawa kesialan yang agak mengguris hati dan nurani, yakni ditipu untuk penempatan hotel (sila rujuk post 'lima 2007 hebat ??? part 1' untuk lebih memahami..)

   Namun begitu, semangat dan perasaan kami untuk menjejakkan kaki ke LIMA sekaligus menerokai pulau lagenda masih tinggi dan berkobar-kobar. Malam itu, selepas saja menyantap makanan bajet (kerna kecewa ditipu pada siang tadi) berupa setin sardin dan sebuku roti cap gardenia...enak dimakan begitu sahaja....lebih sedap dimakan dengan setin sardin.....kami pon tidor untuk mengumpul tenaga untuk hari esok.....

Destinasi : LIMA 2007

   Keesokan paginya, kami bertolak awal pagi dan berjalan kembali ke jeti untuk mendapatkan teksi....ya....kami berjalan....yang jaraknya dari hotel tersebut adalah dalam lebih kurang 10 km...yang ak pasti x kurang daripada itu...yang pasti...dapat membuat anda berpeluh sakan....

   Pas mendapatkan teksi, yang sememangnya tambang semasa LIMA berlangsung adalah dua atau tiga kali ganda daripada hari biasa, kami menuju ke lapangan terbang Padang Matsirat dimana berlangsungnya acara tersebut.

Pergh, ramainya anak cucu adam kat sini!!! 
   Itulah perkara pertama yang keluar daripada mulut ak sebaik sahaja sampai di pintu masuk acara ini. Memang ramai, daripada semuda2 baby yang didukung para-para ibu sehinggalah warga-warga emas yang berkaki tiga,...kesemuanya hadir untuk menyaksikan LIMA....'aircraft' memang dapat memberikan efek sebegitu pada setiap manusia...
   Kawalan keselamatan di pintu utama agak ketat dan pengunjung perlu membeli tiket untuk masuk. Harga tiket ak dah x bape igt tapi masih leh dianggap berpatutan dan tak meringankan dompet. Jadi, apa yang ada dalam ruangan pameran di dalam?? Company-company aeroangkasa merangkumi dalam dan luar negara memang bersepah. Sebut sahaja, lebih kurang semua ada. Masing2 membawa pameran mereka merangkumi teknologi dan servis yang terbaru ( pada tahun 2007 la ) dalam industry aeroangkasa ni.
 
  
  
  
  
 

   Dan kalau anda ingat, tahun 2007 juga adalah tahun kita mempunyai angkasawan pertama negara....kami juga berpeluang menjumpai beliau, bergambar bersama dan juga mendapat autograph beliau...
Tapi gambar tersebut adalah dalam bentuk hardcopy dan tidak dapat dipamer disini....mintak maaf
 
  
  
 
   Pas penat pusing2 dalam, kami ke luar bahagian pameran dimana pesawat-pesawat dari dalam negara terutamanya dari TUDM ditempatkan untuk pameran. Terdapat juga pesawat2 dari RAAF (Royal Australian Airforce). Pada tahun ini juga Malaysia baru sahaja menerima beberapa pesawat tempur terbaru Sukhoi. Pandang mana-mana sahaja pasti anda akan nampak 'besi-besi' terbang ini....
 
  
  
 
    Hoho, ak teringat satu kejadian.....tgh kami syok2 amik gamba pe suma, panglima tentera udara kita berjalan betul2 belakang ak, diiringi konco2 beliau....yang bestnya....ak x pasan so ak wat xtau je, padahal orang len suma dok sibuk ketepi....haha, seb ak ak x kena front support depan2 tu....
   Hmm, paling best semasa acara LIMA sudah semestinya, airshow!!! Pertunjukkan acrobatic Red Arrow memang xkan dapat ak lupakan.....bunyi-bunyi kapal pesawat yang lalu diatas kepala memang kuat, beberapa kali penonton akan tertunduk-tertunduk (tindakan refleks) pabila pesawat seperti F-18 atau Tomcat lalu atas kepala.....haha, kami pon asyik gelak je bila jadi camtu...ye la, rase cam kepale nak kene cantas je....
   Pas airshow, kami masuk semula ke dalam ruang pameran....dan satu kejadian yang telah memberikan kenangan manis buat kami bertiga terjadi....
   Kami didatangi seorang brade time ngah lepak2 kat booth TUDM (bukan Bro Hancing....sila rujuk part 1)....die tegur kami....tanye kami dari mana....kami pon jawabla.....USM kejuruteraan terchenta...dan dari situ banyak soklan diajukan kepada kami....
   Memula tu kami pon pk "Apahal brader ni, dok tanya macam2 lak..."...kami pon memulanya cam nak xnak je la layan kan...  lalu brader tersebut memperkenalkan diri beliau.....beliau adalah seorang wartawan daripada BERITA HARIAN.....hah?????
   HAHAHA...ade lak wartawan interview kami bertiga....lepas daripada tu...kami bertambah bersemangat menjawab soklan-soklan beliau...dipanggil pulak seorang jurufoto daripada HARIAN METRO untuk mengambil beberapa foto kami bersama kakak-kakak yang menjaga booth TUDM...ye la...time tu pon kami memang ngah lepak kat situ pon ( bersepah cenderahati dah dapat sebelom intebiu, pas intebiu, dapat lagi cenderahati2 yang eksklusif plak yang pengunjung biasa x dapat....hehehe).. pas kami bersalaman...kami pon beredar...pulang ke jeti untuk sewa kereta lak dengan harapan yang x terlalu tinggi bahawa kami akan keluar paper nanti....
   Owh ya, sewa keta time LIMA ni akan naik lebih kurang dua kali ganda daripada asal....harga asal dalam RM40 untuk sehari....kalau dapat RM70 tu rembat la cepat2 k....dah kira ok la tu
   So kami kembali ke hotel menaiki kereta yang baru disewa tadi.....pas mandi....kami keluar pusing2 langkawi malam itu....dan....
AMARAN : JANGAN IKUTI PERBUATAN INI 
    Hahaha....pas makan....kami ronda kembali ke kawasan Padang Matsirat dengan niat....nak dapat cenderahati percuma yang memang x boleh dibeli.....apakah menda itu???
   Malam itu, kami berniat nak ambil banner LIMA yang bergantungan de sepanjang jalan ke Padang Matsirat, sorang satu banner....hahaha, dari petang tu kami memang dah ada niat itu....ye la kan, bannner tu pon terbiar x terjage....pas abis LIMA pon akan dibuang gak kan...so lebih baik kami simpan wat kenangan...
   Dua tiga kali kami ronda kawasan tersebut...mencari banner yang rendah dan mudah dibuka...malkumla, kami pencuri amatur, barang kelengkapa pe pun xde, dahla banner tu sume diikat ngan dawai besi....
   Pusing2, jumpala satu, disangkut atas tiang bersebelahan pokok...disebabkan ketinggian masing2 adalah normal dan x melebihi 7 kaki.... kereta diparking betul2 bawah tiang tersebut....owh, lupa nak beritahu, waktu ketika acara ini berlangsung adalah melebihi 12 tgh malam.
   Jadi sorang daripada kami pon naik atas bumbung kereta, dan dengan gaya Mc. Guyver versi Malaysia, dapat membuka banner yang diikat kuat tersebut, sorang lagi daripada kami dah siap sedia utk menjadi pemandu getaway dan saya dilantik menjadi teropong skodeng memastikan line clear dan tiada bahaya....
   Yayyy..dapat satu banner....masuk je dalam keta....berderau darah kami....sebaik ja kami nak jalan balik...

   Keta peronda polis lalu la.....hahaha....memang timing yang boleh menyebabkan sakit jantung....tapi kami selamat...tapi....rasa malas (dan takut....kami budak2 baik...hehehe) nak cilok banner lagi...jadi...pulanglah ke hotel kembali....
   Hari ketiga di Langkawi diisi dengan melawat tourist2 spot di situ, x lupa jugak gi mandi laut ...antaranya yang biasalah dilawati seperti Underwater World, cable car Mat Chinchang..dan pekan Kuah...dan lain-lain....satu hari mengabiskan minyak keta..
 
  
 
   Hari keempat....Pagi xtau nak wat apa....kembali ke Pekan Kuah ...sambar coklat dan rokok....dan....
Beli paper BERITA HARIAN.....hahaha...kejutan pertama....ada cerita tentang kami bertiga....ak masih ingat tajuk nya sehingga ke hari ini.
"Kisah Semangat Tiga Pelajar"

   Hehehe...walaupun ruangan cerita ini taklah besar...tapi mudah untuk dilihat dengan mata kasar...maaf foto tentang cerita tersebut xde...keratan akhbar tu pon dah hilang...huuuuuu
Hari keempat ni kami bertolak pulang, dengan janji yang kami akan kembali untuk LIMA 2009...
   Ops, lupa lak nak gtau.....2 hari selepas kami pulang, En. Huzaimi msg ak....soh gi beli paper HARIAN METRO....kenapa???
 
 
HAHAHA...muka kami berjaya masuk paper tanpa perlu membunuh sesiapa, merogol sesiapa mahupun  menjual daun ketum....... SEKIAN. =]

6 Komentar:

ejaa July 31, 2009 at 12:12 PM  

hahahahaaaaaaaa..

layaannnnn...........
gud job..
kekeke pndai noh wat ayat..
patutlaa..
hehe

DeVoTeD LiLy July 31, 2009 at 2:09 PM  

waaahhh..
glamer2...

==_Yano_== July 31, 2009 at 7:15 PM  

huhuhu....

ejaa July 31, 2009 at 8:59 PM  

uii yang oii..

huhuhuhu jaaaa...
huhuu

Anonymous August 17, 2009 at 5:41 PM  

hahahaha...tahniah2!!!..citer y menarik & penuh debaran..mcm movie lak...hahaha...y penting dpt masuk paper sbgai budak2 bek w.pun da curi banner....hohoho!!!

==_Yano_== August 19, 2009 at 5:05 AM  

maceh2....hehehe

www.kuatberlakon.com

Video of the Week !!

Search This Blog

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP